Kategoriat
Uncategorized

Ole rohkeasti juntti

Ennen juntti määriteltiin asuinpaikan mukaan ja kategorisesti maalaiset olivat juntteja sekä määrittelijöinä olivat muka edistykselliset kaupunkilaiset.
Tuo määritelmä ei päde enää, vaan nyt juntti voi olla yhtä hyvin kaupunkilainen kuin maalainen.

Juntista voidaan sanoa karkeasti joitakin piirteitä, jotka pätevät poikkeuksetta riippumatta asuinpaikkakunnasta sanoo kaupunkimaantieteen tutkija, filosofian tohtori Salme Nyrhinen Helsingin yliopistosta.
Ensinnäkin juntti muodostaa mielipiteensä aina ns. mutu-tuntumalla eikä piittaa faktoista. Faktat perustuvat tutkimukseen ja ovat tiedeyhteisön laajasti hyväksymiä, mutta juntti ei piittaa faktoista. Hänen arvionsa perustuu esim. siihen, mitä lähipubissa olevat kaverit ovat asiasta lausuneet.
Juntti uskoo mieluimmin MV-lehden kaltaisiin julkaisuihin kuin YLEen, Helsingin Sanomiin, Aamulehteen tai Keskisuomalaiseen. Hänen mielestään valtamedia on aina väärässä ja julkaisee lähinnä valeuutisia.
Juntin mielestä koulutus on tarpeetonta, vaikka ainoan oikean puolueen puheenjohtaja sattuu olemaa filosofian tohtori eikä tällä ole sotilaskoulutusta. Juntti arvostaa yleensä sotilaskoulutusta, mutta puheenjohtajan siviilipalveluksen hän mieluimmin unohtaa. Se, että puheenjohtaja puhuu moitteetonta kirjakieltä ei nyt ole varsinainen haitta. Jussi Niinistö olisi ollut yliluutnantti, mutta tämä oli petturi ja meni sinisten mukana totaalisesti väärään porukkaan.
Juntti ei pidä pukeutumista muuten tärkeänä, mutta jos hänellä sattuu olemaan varaa, hän ostaa Varustelekasta maastohousut, maihinnousukengät sekä vihreän kiiltävän takin esimerkiksi sellaiset kuin urheat Soldiers of Odinin veljet käyttävät. Jos ei ole varaa ostaa asiallisia vaatteita – usein ei ole – verkkarit kelpaavat oikein hyvin.

Näiden kuvailujen jälkeen on hyvä tulla siihen, miten junttiin pitäisi suhtautua? Ainakin sen voi sanoa suoralta kädeltä, että junttiutta ei kannata pelätä, jos itsellä ei satu paljon koulutusta tai yleissivistystä olemaan. Reilu junttius on ihan ok ja helppojen vastausten saaminen vaikeisiin kysymyksiin on aina helpompaa kuin asioiden pohtiminen. Minä kehotan kaikkia vain vähän tai ei ollenkaan koulutusta saaneiden astumaan junttuiteen rohkeasti, koska se on niin tavattoman helppoa eikä sitä tarvitse paljon jälkeen päin miettiä, mikä onkin useimmille junteille jo aivan lähtökohtaisesti luontevaa, sanoo FT Salme Nyrhinen.