Onko sähköissä eroa?

Eräässä radiomainoksessa kehutaan, että juuri heidän kaupunkisähkönsä on parempaa kuin muiden. Me kysyimme asiasta ns. riippumattomalta taholta, koska emme usko, että yhtiön tai minkään yhtiön edustajat vastaisivat kysymyksiin rehellisesti. LUT:n eli entisen Lappeenrannan teknisen korkeakoulun professorin Paavo Jermilän mukaan kysymys on vähän samaa luokkaa kuin kysyisi, että onko jonkun auringon valo erilaista kuin meidän aurinkomme.

Meidän erikoisvertaiskokemusasiantuntijamme Jasmine Äkkiväärä tyrmää professorin puheet hölyn pölynä. Hän kertoo vaihtaneensa sähkön toimittajaa monta kertaa kyllästyttyään Kymenlaakson sähkön sähköön. Syyksi hän väittää sen, että hän sai jopa perunat palamaan pohjaan Kymenlaakson sähköllä ja päätti vaihtaa energian toimittajaksi Helenin, joka on entinen Helsingin energia. Kaikki meni aluksi hyvin, mutta ei senkään sähkö ollut riittävän hyvää, koska hänen aamupuuronsa jäähtyi Helenin sähköllä keitettäessä aivan liian nopeasti. Jotain vikaa siinä Helenin sähkössä täytyy olla, hän jupisee.

Seuraavaksi Äkkiväärä kokeili Vantaan energiaa jo vähän epäillen, koska tiesi, että Helsingin kaupunki on yksi suurista Vantaan energian omistajista ja aivan, tässäkin tapauksessa, hänen aavistuksensa toteutui. Sillä keitetty kahvi maistui aivan paskalta ainakin krapula-aamuina.

Näiden ikävien kokemusten jälkeen hän siirtyi Kemin energia ja vesi Oy:n asiakkaaksi ja on ollut ainakin aluksi aika tyytyväinen, mutta painottaa, että kokeilu on vasta alussa. Hänen mukaansa Lapista tulevan sähkön täytyy olla jotenkin puhtaampaa kuin esim. pääkaupunkiseudulta tulevan, koska Lapissahan on puhtaampi ilmakin.

Iltapäivälehtisanomat suhtautuu skeptisesti näihin väitteisiin.