Ole toiveajattelija

Toiveajattelu on aliarvostettu tapa hahmottaa tulevaisuutta, sanoo keittiöpsykologian erikoisvertaistukikokemusasiantuntija Liena Jurmajoki-Nieminen. Hän väittää mm., että toiveajattelun parhaita puolia korostetaan aivan liian vähän ja, että toiveajattelijat ovat lähes aina onnellisimpia kuin pessimistit. Pessimisti ei pety väitetään, mutta siitä huolimatta negatiivinen ajattelu kuormittaa ihmistä paljon enemmän kuin epärealistinen toiveajattelu.

Toiveajattelija saattaa ajaa päin seinää kuvainnollisesti usein, mutta hän toipuu siitä paremmin kuin realisti, sillä hän tietää, että ensi kerralla hän varmasti pääsee seinän läpi. Ja vaikka ei pääsisi, hän silti ei lakkaa uskomasta siihen.

Jos toiveajattelija uskoo voittavansa lotossa kohta suurehkon summan rahaa, hän nukahtaa joka ilta ihanaan uneen tietäen, että seuraavassa arvonnassa on hänen vuoronsa saada jättipotti, vaikka matemaattisten laskelmien mukaan hänellä olisi miljoonia kertoja parempi mahdollisuus saada seuraavana päivänä syöpädiagnoosi. Jos hän saa syöpädiagnoosin, hän uskoo, että juuri hän on se, joka sen aggressiivisuudesta huolimatta selättää.

Täten tulee todistetuksi, että toiveajattelija elää koko elämänsä onnellisempana kuin realisti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *