Kategoriat
Uncategorized

Trendit ja muoti – mikä on muuttunut?

Nykyajassa on tapahtunut yksi ratkaiseva muutos entisaikaan nähden ja se on, että nyt seitsemänkymppinen mummo tai isoisä voi mennä rockkonserttiin lastenlastensa kanssa eikä kukaan ihmettele sitä. Toinen uusi asia on, että seitsemänkymppinen Paula Koivuniemi voi mennä Ruisrokkiin esiintymään. Ei olisi ollut uskottavaa, jos Kipparikvartetti tai Dallape olisi esiintynyt Ruisrokissa -70 luvulla. Muuten kaikki lainalaisuudet ovat ennallaan.

Jos jollain nuorella on kilo moponosia kasvoissa nyt, kahdenkymmenen vuoden kuluttua sitä pidetään naurettava ja samoin käy tatuointien. Muoti ja trendit tulevat ja menevät. Sanotaan, että nyt on muotia kasari tai seiskytluku, mutta eivät ne ole trendejä sellaisena kuin ennen, vaan niihin tuodaan aina joku ajankohtainen tvisti.

Näin on aina ollut ja tulee olemaan. Meille, jotka kasvoimme aikuisiksi -60-luvulla, neljäkymmentäluvun trendit olivat auttamattomasti out. Kun katsomme historiaan, todella merkittävät trendimuutokset tapahtuivat 1920-luvulla ja 1960-luvuilla. 1920-luvulla tapahtui naisten muodissa ratkaiseva itsenäistyminen. Hameiden helma lyheni, naiset alkoivat ottaa itsenäisyyttä ja hiukset leikattiin lyhyimmiksi, tuli jazzmusiikki ja vanhemmat paheksuivat. Samoin kävi 1960-luvulla, jolloin tuli ehkäisypillerit, vapaa rakkaus, hippiliike ja rokki valtasi alaa ja taas vanhemmat paheksuivat.

Näiden vuosikymmenien jälkeen ei ole tapahtunut muuta merkittävää kuin hiphop, jota monet paheksuvat nyt, mutta se muuttuu osaksi valtavirtaa pikkuhiljaa ja pian sitä ei paheksu enää kukaan. Sen jälkeen tulee joku uusi trendi, jota ensin paheksutaan ja taas se muuttuu valtavirraksi. Näin on käynyt graffitien myös, nyt se onkin yhtäkkiä hyväksyttävä taidemuoto.

Muraaleista saattaa tulla trendi, mutta sitä tuskin kukaan tulee paheksumaan, sillä itse asia on vuosisatoja vanha.

Se, mitä nyt paheksutaan, muuttuu aina valtavirraksi ja muuttaa muotoaan. Kuinka kesynä me nyt pidämme 1970-luvun punkia, joka oli joidenkin tahojen mielestä itse perkeleen tuomaa jumalatonta mölinää? Aika kesynä.