Kategoriat
Uncategorized

Kilpavarustelu

Kilpavarustelusta tulee yleensä mieleen ensimmäisenä supervaltojen ja joidenkin vähän pienempien maiden kuten Pohjois-Korean pullistelu ydinaseilla, mutta kilpavarustelua on muunkin laista. Eräs rasittava kilpavarustelun muoto on vuorovaikutuskilpavarustelu (karsee yhdysanahirviö, mutta Word sen kuitenkin hyväksyy).

Jokainen tuntee jonkun, jolla on aina se parempi tai rankempi kokemus kuin sinulla ja hän usein kertoo sen jo ennen kuin olet omasi kertonut loppuun. Tai sitten hän kuuntelee juttusi kohteliaasti loppuun, mutta aloittaa välittömästi sinun lopetettua omansa ja se kyllä lyö laudalta sinun kokemuksesi menen tullen. Ja vaikka se ei olisi tapahtunut hänelle itselleen, se silti on parempi kuin sinun. Tälle rasittavalle kanssaihmiselle ei ole tärkeää, onko se tapahtuma sattunut hänelle itselleen, sillä siihen kelpaa joku hänen tuntemansakin ihminen, esimerkiksi serkku, naapuri tai vaikka serkunkumminkaiman entisen naapurin saunakaveri. Tärkeää on, että juttu lyö sinun tarinasi laudalta.

Toinen vuorovaikutustilaissa usein ilmenevä kilpavarustelun muoto on sairaus tai sairaudet. Jos sinulla on joku sairaus tai vaiva, kilpavarustelijalla on tai jollain hänen tuntemallaan on aina rankempi sairaus tai vaiva kuin sinulla. Sanot tyypille, että et voi heittää keihästä, koska sinulla on nivelrikko olkapäässä. Tähän kilpavarustelija sanoo välittömästi, että hänen äidillään on nivelreuma, joka runtelee tämän lopulta hautaan ja hän tulee sen todennäköisesti itsekin saamaan.

Näitä pätemään pyrkiviä kammotuksia on kaikkialla ja he pilaavat vuorovaikutustilanteet missä milloinkin. Jos sinulla on tällainen tuttava tai sukulainen, pyri välttelemään tätä kaikin mahdollisin keinoin, sillä tämä hirviö pilaa tunnelman nanosekunnissa joka paikassa.

Tämä on osa Iltapäivälehtisanomien juttusarjaa: elämänohjeita, kuinka välttelen hankalia tyyppejä elämässäni. Aiemmin ilmestyneitä ovat mm. Mulqvist ja Vastarannan kiiski.