Mulqvist

Stan Up-koomikko Ismo Leikola kertoo eräässä ohjelmanumerossaan naapurin Terosta, joka lapsena sai aina paremmat lelut kuin Ismo, vaikka Tero oli mulkku. Tero oli rikkonut R-kioskin ikkunan, mutta Ismo oli kiltti.

Leikolan kertomus sisältää syvällisen viisauden. Elämä ei ole oikeudenmukainen ja mulkut saavat usein haluamansa ja pärjäävät paremmin elämässä. Tästä ei pidä vetää suoraa johtopäätöstä siihen, että kaikki BMW:llä ajavat ovat mulkkuja, vain osa heistä on. Ei pidä myöskään ajatella, että kaikki hyvin elämässä pärjäävät ovat mulkkuja, sillä suuri osa hyvin pärjäävistä on sen verran fiksuja ja hyvin koulutettuja, että pärjäävät siksi.

Mutta mulkuilla ja pärjäämisellä on silti tietty korrelaatiosuhde, sillä mulkut ovat usein narsismiin taipuvaisia ja osa heistä on jopa psykopaatteja. Oikeuspsykologian dosentti Helinä Häkkänen-Nyholm määrittelee seuraavasti: Psykopatian on huomattu olevan yleisempää johtavassa asemassa olevien henkilöiden keskuudessa, ja eräiden selvitysten mukaan jopa 4 % toimitusjohtajina toimivista henkilöistä täyttää psykopatian kriteerit. Muun väestön keskuudessa psykopaatteja on n. 1 prosentti.

Mulkku ei tiedä olevansa mulkku eikä myöskään sitä ymmärrä, vaikka sen hänelle kertoisi. Tuomari Nurmio määrittelee mulkun 1:47 minuutissa laulussaan Hän on täällä tänään erittäin osuvasti.

Jos ystäväpiirissäsi on mulkku, hankkiudu tästä eroon, sillä hän ei muutu.

Jos et ymmärtänyt yllä kirjoitettua, olet ehkä itse mulkku.

Dosentti Helinä Häkkänen-Nyholmin sitaatti: Wikipedia.