Vastarannan kiiski

Urbaani sanakirja määrittelee sanan vastarannan kiiski lyhyesti ihmiseksi, joka on kaikesta aina eri mieltä. Me laajennamme käsitettä ja annamme sille uusia ulottuvuuksia, koska somessa siihen törmää lähes joka päivä.

Vastarannan kiiskillä on heikko itsetunto, vaikka hän kuvittelee sen vahvaksi. Heikko itsetunto paljastuu siten, että hän ei ikinä myönnä olevansa väärässä. Vahvan itsetunnon omaava ihminen myöntää olevansa väärässä, koska hänen ei tarvitse päteä joka asiassa ja se, että hän ei tiedä kaikkea on itsestäänselvyys. Sen sijaan vastarannan kiiskille ei käy, että hän voisi olla väärässä koskaan missään asiassa.

Vastarannan kiiski luulee olevansa asiantuntija kaikessa, vaikka se on käytännössä mahdotonta ja hänellä myös on mielipide kaikesta ja hän sanoo sen vuorovaikutustilanteissa aina. Hän inttää ja väittää vastaan niin pitkään, että vastapuoli uupuu ja luopuu keskustelusta ja näin vastarannan kiiskille jää käsitys, että hän oli taas oikeassa.

Vastarannan kiiskin sattuessa paikalle vuorovaikutustilanne on pilalla jo ennen kuin hän on avannut suunsa, sillä hänet tuntevat tietävät, mitä on tulossa. Hän on utelias tietämään, mistä täällä keskustellaan ja jos se hänelle kerrotaan, hän ottaa siihen kantaa heti tietämättä mitä asiasta on tähän mennessä sanottu. Vastarannan kiiskin vähäinen koulutus ja huono yleissivistys korostavat hänen hankaluuttaan keskustelukumppanina.

Pätemisen tarve on heikon itsetunnon omaavalle vastarannan kiiskille ylläpitävä voima. Koska hänellä on lähtökohtaisesti heikot tiedot asioista, hänen on sanottava mielipiteensä kaikesta meille jo niin rakkaaksi tulleella mututuntumalla. Mututuntuman ongelma on siinä, että se ei perustu asiantuntemukseen ja tietoon, vaan kuvitteluun. Mutta tästä vastarannan kiiski ei tiedä mitään ja on omassa kuvitteellisessa maailmassaan jollain lailla onnellinen. Hänen maailmassaan hän on keskipiste ja muut palvovat häntä kaikesta perillä olevana tietäjänä.

Tämä on totta kai muiden mielestä surkuhupaisaa, mutta sitähän vastarannan kiiski ei käsitä.