Kategoriat
Uncategorized

Yrjö Ärjy IX jatkokertomus

Seuraavana päivänä Tage Karlsson kirjautui ulos ensin Marskista ja sitten kävi kirjautumassa ulos Klaus Kurjesta. Vitutti ja oli krapula. Rahaa oli palanut ja Gunilla oli tiessään, mutta Yrjöllä oli mielessään vain yksi asia. Tästä krapulasta pitää päästä eroon ja miten se muuten käy päinsä kuin menemällä ravintolaan ja siihen paras paikka olisi hotelli Tornin American Bar, koska hänen serkkunsa Paul Peter Suni saattaisi olla siellä, tai olisi varmasti. Pauli Pekka Suni oli siellä mutta ei yksin. Hänen seurassaan oli muuan Tauno Bergman. Pauli Pekka oli Yrjön serkun oikea nimi, mutta se oli muutettu Yhdysvalloissa Paul Peteriksi, koska tämä oli adoptoitu sinne yksitoistavuotiaana sisarustensa kanssa -30-luvulla tultuaan orvoiksi. Paulin vanhemmat olivat kuolleet ja lasten täti Sonja asui Floridassa miehensä maanviljelijä Gregor van Hojserin kanssa. Paulista tuli Yhdysvaltain kansalainen, hän unohti suomen kielen ja muuttui amerikkalaiseksi.
Yrjö ei oikeastaan muistanut Paulia lapsuudestaan, mutta tiesi, että tämä oli Suomessa erittäin kuuluisa pelkästään sen takia, että oli Pan American World Airwaysin toimitusjohtaja ja naimisissa vuoden 1952 missikisojen perintöprinsessan, myöhemmin teksittitaiteilijana tunnetun Nanan os Wallinin kanssa. Heillä oli kaksi lasta, Paul Peter jr ja tytär Nina. Myöhemmin hän sai tietää, että Paul ja Nana olivat jo eronneet. Syykin oli selvä: alkoholin runsas käyttö. Lentoyhtiön johtajana Paul joutui edustamaan paljon ja sitä tietä viinaa juotiin ja alkoholisoiduttiin. 1950-60-luvuilla Sunit olivat sen ajan aikakausilehtien vakiomariaalia, joten jotakuinkin kaikki tiesivät keitä he olivat.
Kun Yrjö meni Paulin pöytään, ei riemulla ollut rajaa, koska amerikkalaisen kasvatuksen saaneena Paulille sukulaisuudella oli merkitystä ja varsinkin, jos sukulainen oli niin läheinen kuin first cousin. Se oli kuin olisi tavannut kauan kadoksissa olleen veljensä. This guy is my cousin and got his name as our uncle Yrjö, julisti Paul baarissa olleille suomalaisille liikemiehille. Tämä oli ensimmäinen askel Yrjön integroitumisessa Helsingin yöelämään, joka tapahtui joitakin vuosia tämän kohtaamisen jälkeen.