Katastrofaalinen alkoholilain muutos?

Kansa riehuu kaduilla umpikännissä ja milloin tahansa saatat saada puukosta satunnaiselta vastaantulijalta. Nuoriso mellakoi helvellisessä kunnossa puistoissa, Ruotsinlaivoilla, Tallinnanlaivoilla, ravintoloissa ja klubeilla.

Alkoholistit pyrkivät katkasisuhoitoihin, sairaaloihin ja ensikoteihin, mutta eivät pääse, koska paikoista on valtava puute. Sairaahoitajat ovat masennuksen partaalla ja lääkäreitä ei riitä hoitamaan alkoholisoitunutta kansaa.

Ryyppäävät mielenterveyskuntoitujat ovat riski koko yhteiskunnan kasassa pysymiselle. Maa on täydellisessä kaaoksessa, koska laitoshoidosta on siirrytty avohitoon mm. Nikkilän mielisairaalan lakkauttamisen jälkeen ja kohta ei Kellokosken sairaalaakaan enää ole, sillä se lakkautetaan v. 2019.

THL kärsii tutkijapulasta, koska resurssit eivät riitä ylläpitämään kansanterveyttä. Poliisi, ensihoito, sosiaalitoimi, terveyskeskukset ja sairaalat ovat ylikuormittuneita niin pahasti, että hoitoon pääsee vain välittömässä kuoleman vaarassa olevat. Muu kansa saa tulla toimeen miten kuten itse pärjäävät.

Pekka Puska ja Päivi Räsänen ovat itsemurhan partaalla, koska tässä maailmanlopun tunnelmassa kävi juuri kuten he olivat ennustaneet.

Vai kävikö? Todellisuus on toisenlainen kuin yllä olemme kuvanneet. Alkoholilain muutos aiheutti sen, että alkoholin matkailutuonti väheni peräti 16 % lain voimaantulon jälkeen ja siinä se jotakuinkin on. 5,5 % alkoholia sisältävien juomien myynti ei räjähtänyt käsiin kuten nämä maailmanlopun ennustajat olivat varoittaneet ja sitä myydään edelleen varsin vähän verrattuna 4,7 % sisältäviin juomiin. Nuoriso ei ryyppää enempää kuin ennen, vaan päin vastoin vähemmän.

Lehtemme alkoholipoliittisen työryhmän mielestä alkoholilain muutos oli ainoa oikea päätös, jonka Juha Sipilän hallitus on kolmivuotisen hallituskautensa aikana saanut tehdyksi.

Se, mitä Pekka Puska ja Päivi Räsänen seuraavaksi sanovat on, että vielä on ennenaikaista päätellä lain muutoksen seurauksia. Nämä papukaijat kyllä keksivät vielä hyvän selityksen sille, miksi veikkasivat väärää hevosta.