Suomalaiset ei dokaa enää

Alkoholijuomien matkustajatuonti on romahtanut reilulla viidesosalla 61,8 miljoonaan litraan toukokuun 2017 jälkeen, kertoo THL:n tilastoraportti. Edellisellä tarkastelujaksolla matkustajat toivat mukanaan 79,4 miljoonaa litraa alkoholijuomia vuoden 2016 toukokuun ja vuoden 2017 huhtikuun välillä. Näin Yle tänään.

Tämä ei ole pelkästään hyvä uutinen, sillä maassamme on tahoja, jotka hyötyvät dokaavasta kansasta. Tällä on tiettyjen tahojen työllisyyden kannalta huonoja seurauksia, sanoo kaikkien alojen erikoisvertaiskokemusasiantuntija Yrjö Ärjy. Hänen mukaansa maassa tarvitaan tulevaisuudessa yhä vähemmän poliiseja, sosiaalityöntekijöitä, psykologeja, päihdetyöntetkijöitä, sairaanhoitajia, lääkäreitä ja mielenterveystyöntekijöitä.

Seurauksista ei tässä vaiheessa voi sanoa muuta kuin, että jos nämä ihmiset joutuvat työttömiksi, saattaa se silti käätyä toiseenkin suuntaan. Nimittäin ainakin suuri osa ym. ihmisistä saattaa puolestaan ruveta dokaamaan suruunsa ja suistua kapealta tieltä laveammalle ja tasapaino saatetaan saavuttaa taas pienellä viiveellä. Sitten heitä jälleen tarvittaisiin, mutta osa on jo niin huonossa kunnossa, että tarvitaan uusia poliiseja, sosiaalityöntekijöitä, psykologeja, päihdetyöntetkijöitä, sairaanhoitajia, lääkäreitä ja mielenterveystyöntekijöitä.

Kaikkien alojen erikoisvertaiskokemusasiantuntija Yrjö Ärjyn mukaan tilanne on nyt sellainen, että varmaa on vain se, että koska nuorisokin on vähentänyt dokaamista, voi pian olla, että maassa ei kukaan ryyppää itseään hengiltä. Kaikki menee huonompaan suuntaan, hän luonnhtii.