Kategoriat
Uncategorized

Ole paskantärkeä

Tasavallan presidenttinä (v.1946-56) ollessaan Juho Kusti Paasikivi oli kerran tokaissut, että suomalaiset ovat muuten mukavia, mutta he ovat niin saatanan paskantärkeitä.

Iltapäivälehtisanomien kansanperinteen tutkiva ryhmä on asiassa vähän samoilla linjoilla, mutta sitä mieltä, että suomalaiset eivät ole tarpeeksi paskantärkeitä. Paskantärkeyden merkitystä ei ehkä oikein ymmärretä ns. syvällisessä mielessä. Paskantärkeyden tarkoituhan on pilata mikä tahansa vuorovaikutustilanne, keskustelu tai someketju. Someketju on sen verran uusi asia, että siihen suomalaisten pitäisi kiinnittää erityistä huomiota, koska kommunikaatio tapahtuu yhä enenevässä määrin juuri somessa (sosiaalinen media, kuten Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Reddit jne.).

Sosiaalisessa mediassa paskantärkeyttä voi parhaiten toteuttaa pilaamalla keskusteluketju esim. puuttumalla epätäsmällisiin ilmaisuihin tai väittämällä, että ketjun aloittaja ei ole ymmärtänyt sanomaansa asiaa oikein, vaikka paskatärkeilijä ei itse olisi asiantuntija tai ei oikeastaan ymmärrä keskustelun sisällöstä yhtikäs mitään. Paskatärkeilijän tärkein tehtävä on esiintyä asiantuntijana kaikissa asioissa, vaikka reaalimaailmassa se olisi kuinka mahdotonta. Kysehän ei ole siitä, tietääkö paskantärkeilijä asiasta jotain, vaan se, minkälaisen kuvan hän itsestään antaa.

Otetaan esimerkki: ekologiasta laajasti perillä oleva taho sanoo, että häntä ei käärme ole ikinä pistänyt. Paskantärkeilijän tehtävä on sanoa tähän, että käärme ei pistä, vaan puree. Näin paskantärkeilijä ohjaa keskustelun sivuun itse asiasta ja on onnistunut tehtävässään juuri kuten taitavan paskantäekeilijän tuleekin tehdä. Aloittaja vittuuntuu paskatärkeilijään ja lopettaa keskustelun siihen. Näin vuorovaikutustilanne on pilalla ja siihen paskantärkeilijän on aina pyrittävä.

Olemme aiemmissa artikkeleissamme puhuneet mutusta, Stetson-menetelmästä ja induktiovirheistä ja ne ovat paskatärkeilijän tärkeimmät työkalut. Vaikka paskantärkeilijä ei olisi asiantuntija missään asiassa, on hänen osattava ottaa kantaa asiaan kuin asiaan jollain noista työkaluista. Muussa tapauksessa hän antaa itsestään epäpätevän kuvan. Jos siis haluat olla pätevä paskantärkeilijä, ota mainitut työkalut käyttöösi heti.

Tämä artikkeli on julkaistu Hikipediassa otsikolla Paskantärkeys.