Kategoriat
Uncategorized

Ryhdy ennakkoluuloiseksi

Huomattava osa ihmisistä ei myönnä tai tiedä olevansa ennakkoluuloisia. Ennakkoluulollahan tarkoitetaan perusteetonta käsitystä asiata, ilmiöstä tai ihmisryhmästä tietämättä siitä oikeastaan yhtään mitään. Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että kaikki ihmiset ovat ennakkoluuloisia ainakin jossain määrin.
Vastuullisena mediana Iltapäivälehtisanomat ottaa nyt asiaan selvän kannan, koska olemme sitä mieltä, että jopa Hesari on omalla tavallaan mielipidevaikuttaja. Emme ole unohtaneet Hesarin lobbausta mm. EU:n liittymisessä.
Meidän mielestämme ihmisten pitäisi ottaa luontevampi kanta ennakkoluuloihin. Ei kannata kieltää olevansa ennakkoluuloinen, sillä se on niin hankalaa. Jos luulee, että ei ole ennakkoluuloinen, joutuu aina ottamaan asioista selvää, jotta voi esittää tietoon perustuvan kannan asioihin tai ilmiöihin ja se on sekä aikaa vievää että hankalaa. Vähemmän kuormittavaa olisi antaa lausuntonsa suoralta kädeltä ns. Stetson-menetelmällä. Mutu on myös luonteva tapa esittää mielipiteensä. Näin pääsee helpomalla eikä tarvitse turhaa pohtia esimerkiksi maahanmuuttajien asemaa, tasa-arvokysymuksiä tai vammaisten, vanhusten tai erityisryhmien tilannetta.
Induktiovirhe on myös loistava tapa sanoa mielipiteensä. Se tarkoittaa lyhyesti yksityisen kokemuksen siirtämistä yleiseksi. Otetaan esimerkki: mies väittää, että rikollisuus on lisääntynyt ja perustelee asiaa sillä, että hänen mummoltaan varastettiin pihalta luuta. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tilastoista voimme lukea, että tosiasiassa rikollisuus on yleisesti vähentynyt, mutta siitä meidän ennakkoluuloisten ei tarvitse välittää, sillä miedän yksityinen kokemuksemme on paljon merkittävämpi kuin tylsät tilastot.
Älä siis sinäkään peittele enää ennakkoluulojasi vaan varmista, että ne tulevat kaikkien tietoon kaikkialla heti. Tämä on lehtemme virallinen kanta.

Tämä artikkeli on julkaistu Hikipediassa otsikolla Ennakkoluulo.