Kategoriat
Uncategorized

Tauski, väärin ymmärretty taiteilija

Taiteilijaelämään kuuluu monenlaista, sanoo Tauno ”Tauski” Peltosen (57 v.) elämää seurannut kuvataiteilija Eero Nurmimaa. Se, että taiteilija on kohtuullisen usein median riepoteltavana ei välttämättä edistä taiteilijan uraa ainakaan silloin, kun julkisuus on vain negatiivista.

Kuusi kertaa aviossa ollut, alkoholismista kärsinyt ja pari kertaa kotinsa säpäleiksi pirstonut sekä monien naisseikkaluiden mies, Eero Nurmimaa ymmärtää Tauskia ja tämän toilailuja varsin hyvin.

– me taiteilijat olemme niin herkkiä ihmisiä, että meille pitää sallia vähän enemmän toleranssia, mitä tulee siviilielämäämme. Ei meiltä voi vaatia kamreerin säntillistä elämää, koska me olemme luovia ihmisiä, sanoo Nurmimaa. Se, että Tauski on sammunut aurinkorannikolla usein ei ole tavatonta, mutta se on, että sammuneesta käydään ottamassa selfieitä ja siitä tehdään someilmiö, on anteeksiantamattoman mautonta. Tauski sai häädön, kirkuvat lehtien otsikot ja kämpästä löytyi virtsaa ja ulosteita. Ei sitä aina vessaan ehdi, varsinkaan jos on sammunut. Mitä sitten, eihän Eino Leinokaan kovin hyvissä varoissa ollut. Vekselivetoisesti hänkin eli koko aikuisikänsä. Silloin vain ei ollut tätä saatanan somea, jossa taiteilijan jokainen liike taltioidaan reaaliajassa ja sen tietävät kaikki nanosekunneissa.

– Tauskin bisnekset eivät aurinkorannikolla sujuneet. Puhuttiin, että hän ei itse omista ravintolaa, jolle hänen nimensä on annettu. Suomessa taas hänellä on ravitola ja hän suunnittelee laajentavansa sitä ihan ketjuksi asti Tallinaa myöten. Tässä kohtaa olen sitä mieltä, että ei kannattaisi taiteilijan ryhtyä liikemieheksi. Se on niin nähty, mitä siitä seuraa. Varoittaisin ihailemaani laulajaa ryhtymästä uralle, joka vaatii ammattiosaamista.

– muistaa pitää myös, että Tauski on erittäin hyvä laulaja ja säveltäjä. Se, että hän on hakannut vaimojaan kuuluu asiaan, eikä siitä pidä suuttua. Sellaisia me taiteilijat olemme. Jos pinna palaa, se perkele palaa. ”Tauski pokasi keikallaan nuoren brunetin”, laukoi Seiska. No joo joo, niin sitä pitää, sanon minä. Viisikymppisenä sitä kaipaa vähän nuorempaa seuraa. Nainen on parhaimmillaan 17-22-vuotiaana sanoo näyttelijä Tommi Korpela, eikä voisi enempää oikeassa olla. Korpela sanoo myös, että nuori nainen ei välttämättä halua rinnalleen finninaamaista kloppia vaan kokeneen miehen, jolle jokainen pano saattaa olla viimeinen. Eikö se ole omistautumista.

Jätämme Nurmimaan jupisemaan murjuunsa ja palamme toimitukseen. Iltapäivälehtisanomat ei allekirjoita kuvataiteilija Eero Nurmimaan mielipiteitä. Please, don’t shoot the messageman.